Sphaerae lichtgewicht paviljoen

Posted Aug. 29, 2013 by Cocky Eek

Hoe zou het zijn om te worden ondergedompeld in een omgeving van pure perceptie, waarin al je zintuigen worden geprikkeld? Een ruimte die de scheidslijn tussen binnen en buiten laat vervagen, een vorm waar de omgeving en het menselijke een worden? In Sphaerae ontmoeten kunst, wetenschap, natuur, filosofie, en de alledaagsheid in elkaar. Zo ontstaat er een zone die nieuwe verbeeldingen stimuleert. Sphaerae is een lichtgewicht draagbaar paviljoen. Ze is opgebouwd uit vijf semi-transparante bubbles van verschillend formaat, die samen een multi-dome constructie vormen. Een kleine ventilator transformeert lucht tot een bouwmateriaal dat haar vliesdunne membraan in vorm brengt. Sphaerae laat het publiek onderdompelen in een immersieve omgeving van pure perceptie. met speciaal hiervoor gemaakte werken die zijn afgesteld op de bolvormige architectuur.

Sphaerae is ontstaan uit mijn onderzoeksvraag: hoe kan je een opblaasbare vorm creëren die de immersieve ervaring tussen mens en omgeving onderstreept? Zoekende naar richtlijnen om hiervoor optimale opblaasbare ruimtes te creëren, kwam ik de geschriften van Christopher Alexander tegen. In 1977 ontwikkelde hij een patronentaal voor Levende Architectuur. Op basis van zijn werk heb ik een specifieke patronentaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden als gereedschap van opblaasbare architectuur. Daarnaast heb ik de obstakels van reeds bestaande opblaasbare architectuur geëvalueerd. Hieruit blijkt dat overheersende pvc geuren, het onaangename klimaat, de verankeringen, en in- en uitgangen problematische patronen zijn. Het hele onderzoek is onder de naam Pneumatology online gedocumenteerd.

Sphaerae onderscheidt zich van andere opblaasbare architectuur door de innovatieve constructie en materiaalgebruik waardoor er een aangename omgeving ontstaat waar de bezoeker in op kan gaan. De gehele constructie kan door twee personen worden gedragen, opgezet en afgebroken. Sphaerae is modulair, zodat het zich kan aanpassen aan de schaal van haar omgeving en context. De verankering van inflatables bestaat vaak uit blokken steen of beton. Ik heb een nieuwe vorm voor verankering ontwikkeld, waarbij een ingebouwde met water gevuld torus een vloeibare ballast langs de onderranden van de inflatable vormt. Dit is een elegante oplossing en voorkomt het transport van zware elementen. Langs de verhoogde zoomrand kunnen extra scheerlijnen voor verankering ingezet worden. De semi-transparante huid fungeert als een interface tussen de binnen- en buiten wereld. Het membraan laat de natuurfenomenen heel nabij komen maar fungeert als een filter tegen fel zonlicht en beschermd tegen wind en regen. De weerbarstige dunne huid voelt glad en flexibel aan, heeft geen dominante pvc geur, is geruisloos bij aanraking en kan gemakkelijk worden gerepareerd en schoon gemaakt, waardoor het een duurzaam karakter heeft. De huid kan als een tastbare drager fungeren van beeld en geluid. De witte ruimte dempt externe prikkels van buiten en maakt de beelden en geluiden intiem en direct.

Door de modulaire vorm zijn allerlei routes mogelijk, waarin ieder een eigen pad kan kiezen. Dit maakt de ruimte dynamisch en vrij. Tegelijkertijd geeft het een comfortabel gevoel door de keuze van het materiaal dat de bezoeker als een architectonische huid omgeeft. De gewelven hebben variërende plafondhoogtes zodat verschillende ruimtes ontstaan om mee te experimenten. Lage ruimtes zijn meer intiem, en hoge meer formeel. De ingang bestaat uit een airlock van twee tegen elkaar aandrukkende membranen, waar een bezoeker zich doorheen begeeft. Deze fysieke handeling helpt om langzaam in een andere ruimtelijke staat te komen. De constructie zal altijd door de locale brandweer worden gecontroleerd op veiligheid. Er zijn rondom 5 nooduitgangen volgens wettelijke normen. Het materiaal voldoet aan de strengste internationale eisen, waaronder het B1 brandvertragend certificaat. Tijdens elke manifestatie zullen er altijd een of twee personen ivm de veiligheid aanwezig zijn. Sphaerae is stabiel tot een maximum windsnelheid van 90km/uur en kan tegen regen. Bij de berekende waterophopingspunten, is een integraal afwateringssysteem in de constructie verwerkt. Over de gehele constructie kan indien wenselijke een op maat gesneden verduisterend doek getrokken worden. Zodat lichtprojecties binnen ook overdag kunnen worden waargenomen.